Seminte In, 500g, Natura Plus
Semintele de in reprezintă o sursă vegetală foarte importantă de acizi graşi Omega-3, importanți în combaterea inflamațiilor.
Seminte In, 500g, Natura Plus
Inul a fost cultivat intotdeauna si pentru uleiul cu proprietati medicinale, si chiar ca planta ornamentala, nu doar ca planta intrebuintata in industria textila. Semintele de in au fost si ele folosite inca de mult in retetele culinare (de exemplu, in India, alaturi de orez), dar niciodata nu au fost atat de apreciate cum sunt astazi. Unul dintre motive ar putea fi faptul ca acum avem si studii care demonstreaza ca semintele de in au diverse beneficii.
Ce contin semintele de in? Informatii nutritionale pentru 20g
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea de Stiinta si Tehnologie Guru Jambheshwar din Hisar, India, semintele de in sunt bogate in acizi grasi Omega-3 (de fapt, acid alfa-linoleic) si Omega-6, vitamina C, vitamina E si vitaminele din grupa B, fibre solubile, proteine cu valoare biologica mare, substante minerale (fier, magneziu, calciu, fosfor, zinc, potasiu), lignina (un fitoestrogen care actioneaza ca un antioxidant), mucilagii (substante cu efect laxativ usor), aminoacizi.
Semintele de in sunt cea mai importanta sursa vegetala de acid alfa-linoleic (substanta din familia acizilor grasi Omega-3, cu rol important in scaderea nivelului colesterolului “rau”). Conform unui studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Manitoba, Canada si Spitalul Universitar Holgoin, Cuba si publicat in The Canadian Journal of Cardiology, continutul de acid alfa-linoleic este mai mare decat in cazul uleiului de rapita, de nuca si de soia, dar mai mic decat cel al pestelui gras.
Pentru o portie de 20g de seminte de in (doua lingurite), avem urmatoarele valori nutritionale:
- Calorii - 90
- Total grasimi - 8 g
- Grasimi saturate - 0,5 g
- Carbohidrati - 7 g
- Fibre alimentare - 6 g
- Proteine - 4 g
- Sodiu - 5 mg
- Calciu - 80 mg
- Fier - 0,5 mg
Ce beneficii au semintele de in:
Studiul realizat la Universitatea de Stiinta si Tehnologie Guru Jambheshwar din India arata ca semintele de in sunt un aliment functional, datorita continutului de acid alfa-linoleic (Omega-3), fibre si lignina. Hrana functionala se refera la alimentele active biologic, care pe termen lung ajuta la prevenirea afectiunilor cronice.
Consumul de seminte de in poate reduce, de exemplu, riscul de diabet, boli cardiovasculare, artrita, osteoporoza sau cancer, dupa cum arata un alt studiu realizat in India, la Institutul National de Cercetare a Produselor Lactate.
De-a lungul timpului, au fost observate si alte beneficii:
- datorita continutului de fibre, semintele de in imbunatatesc digestia;
- un studiu realizat in cadrul Universitatii Aga Khan, din Pakistan, arata ca semintele de in sunt eficiente impotriva constipatiei, datorita continutului de mucilagii;
- produc satietate si regleaza astfel greutatea corporala, dupa cum demonstreaza un studiu realizat de cercetatori din cadrul Departamentului de Nutritie de la Universitatea din Copenhaga;
- reduc nivelul colesterolului “rau”, potrivit aceluiasi studiu;
- previn dezvoltarea celulelor canceroase, datorita ligninei din compozitie, dupa cum se arata intr-un articol publicat in revista medicala Baillière's Clinical Endocrinology and Metabolism.