Grau Bulgur, 500g, Natura Plus
Bulgurul reprezinta un ingredient usor de preparat, care poate fi folosit in numeroase retete. Aparut pentru prima data in zona mediterana, bulgurul a fost folosit cu precadere si in Orientul Mijlociu, iar in prezent este consumat in multe alte tari.
Termenul de bulgur desemneaza atat amestecul de boabe de grau macinate mare, cat si mancarea ce contine acest amestec ca principal ingredient. Cu toate ca bulgurul poate contine mai multe tipuri de grav, de obicei este din grau tare, cunoscut la noi si la ghirca (denumirea stiintifica este Triticum durum). Acesta este des intalnit in Orientul mijlociu, Europa si Asia de Sud.
Bulgurul care se comercializeaza pentru consum este o varianta ce se gateste rapid, graul fiind curatat, prefiert, uscat si macinat mare. A nu se confunda cu graul spart care nu este prefiert.
Cum se foloseste in retete?
Bulgurul este un ingredient ce se gateste similar cu orezul sau cuscusul, dar are valori nutritionale mai mari. Este cunoscut in special ca ingredient in tabouleh (salata de patrunjel cu rosii si bulgur), dar se poate folosi si in loc de orez in pilafuri, umpluturi, burgeri fara carne, supe. Pentru a-l folosi, bulgurul se lasa la inmuiat in lichid minim 1 ora si jumatate, iar apoi este gata pentru consum. Se poate inmuia in apa, supa, suc de rosii, sau alte lichide in functie de reteta pentru care se pregateste.
Este un ingredient ideal pentru cei care prefera regimul vegetarian fiind usor de folosit in retete, cu un continut de fibre, proteine si vitamine mai mare decat in cazul orezului alb si cu un indice glicemic scazut.
De origine mediteraneană, bulgurul rămâne un element esențial în bucătăria din Orientul Mijlociu. Este frecvent utilizat în salate – cum ar fi taboul – sau pilaf, alături de ierburi, legume, condimente și, uneori, alte boabe.
Bulgur – Proprietăți și beneficii: Consumul de cereale integrale bogate în fibre, cum ar fi bulgurul, este asociat cu beneficii multiple pentru sănătate, inclusiv prevenirea bolilor și o digestie îmbunătățită;
- Menține sănătatea inimii - aportul adecvat de alimente bogate în fibre – cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele – poate favoriza sănătatea inimii. Un studiu a arătat că persoanele care au consumat între 3 și 7,5 porții (90-225 de grame) de cereale integrale pe zi au avut o reducere de 20% a riscului de boli de inimă pe tot parcursul vieții. Prin urmare, consumul de cereale integrale precum bulgur ar putea oferi unele beneficii de protecție a inimii.
- Sprijină controlul zahărului din sânge - în comparație cu cerealele rafinate, cerealele integrale sunt asociate cu un răspuns redus al zahărului din sânge și cu niveluri mai mici de insulină. Unele cercetări indică faptul că cerealele integrale pot îmbunătăți, de asemenea, sensibilitatea generală la insulină. Deși fibrele sunt adesea considerate responsabile de aceste efecte, compușii vegetali din cerealele integrale pot juca, de asemenea, un rol important. Bulgurul este o sursă bogată atât de fibre, cât și de fitonutrienți, ceea ce ar putea contribui la îmbunătățirea controlului glicemiei.
- Susține digestia și sănătatea intestinelor - consumul regulat de cereale integrale, cum ar fi bulgurul, poate favoriza creșterea bacteriilor intestinale sănătoase, arată studiile. Aceste bacterii produc acizi grași cu lanț scurt, care susțin sănătatea intestinală și funcția digestivă adecvată. În plus, aportul adecvat de alimente bogate în fibre, cum ar fi bulgurul, poate fi, de asemenea, eficient pentru tratarea și prevenirea problemelor digestive, cum ar fi constipația.
- Stimulează pierderea în greutate - deși greutatea este influențată de o varietate de factori, numeroase studii leagă aportul mai mare de fibre de scăderea în greutate și o tendință redusă spre creșterea în greutate. În general, nu este încă clar cum influențează fibrele dietetice greutatea. Pentru unii oameni, consumul de fibre duce la sațietate și, astfel, la aportul redus de calorii, dar poate juca, de asemenea, un rol în scăderea cantității totale de energie absorbită din alimente. Includerea bulgurului alături de alte alimente bogate în fibre ca parte a unei diete echilibrate poate susține o greutate sănătoasă.
Contraindicații:
- Deși bulgurul este sănătos pentru cei mai mulți oameni, este posibil să nu fie cea mai bună alegere pentru toată lumea. Deoarece bulgurul este un produs din grâu, oricine are alergie sau intoleranță la grâu sau gluten nu ar trebui să îl mănânce.
- Unele persoane cu tulburări intestinale cronice, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului (IBD) sau sindromul intestinului iritabil (IBS), nu pot tolera bulgurul din cauza conținutului său de fibre insolubile. Dacă nu sunteți sigur, începeți cu o cantitate mică pentru a vedea cum răspunde corpul dvs.
- În mod similar, dacă aveți simptome gastro-intestinale acute din cauza unei infecții sau a unei boli, este mai bine să așteptați până când simptomele se ameliorează înainte de a introduce alimente bogate în fibre, cum ar fi bulgurul, pentru a evita exacerbarea bolii, recomandă studiile.